Blog ten stworzyłam z miłości do mojego domu ,mojej wsi i kaszub,do zwierząt i kwiatów.
Obserwatorzy
czwartek, 4 lutego 2016
tłusty czwartek
Kochani dla tych co jeszcze dziś nie piekli ,polecam pyszne pączusie .Przepis pochodzi ze strony :http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pyszne-paczki-bardzo-latwe-do-zrobienia.Jest wypróbowany ,prosty do zrobienia,a pączki rozpływają się w ustach :)
Składniki
CIASTO: 1 kg mąki (najlepiej tortowej) 100g drożdży 100g cukru 0,5 l mleka 6 żółtek 1 całe jajko Szczypta soli 5 łyżek oleju 1 cukier waniliowy 1 kieliszek wódki lub spirytusu 1 l oleju do smażenia
NADZIENIE: marmolada, toffi, budyń
Sposób przygotowania
1.
Do dużej miski wkruszam drożdże, dodaję 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewam ciepłym mlekiem – dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętej masy dodaję jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru – dobrze mieszam. Stopniowo dodaję mąkę i żółtka – ciągle mieszając. Formuję z ciasta kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielę na części, wałkuję placki grubości 1 cm i wycinam krążki np. szklanką. Wycięte koła układam na blacie podsypanym mąką i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie w garnku rozgrzewam olej. Do nagrzanego oleju wrzucam wyrośnięte krążki, kiedy się zarumienią – przekręcam patyczkiem na drugą stronę. Usmażone wyjmuję na papier aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabijam szprycą nadzieniem – marmolada, toffi, budyń itp.
Ja dzis skusilam sie na faworki, ale Twoje paczki wygladaja nieslychanie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmmm faworki uwielbiam :)
Usuń