Obserwatorzy

czwartek, 4 lutego 2016

tłusty czwartek

Kochani dla tych co jeszcze dziś nie piekli ,polecam pyszne pączusie .Przepis pochodzi ze strony :http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pyszne-paczki-bardzo-latwe-do-zrobienia.Jest wypróbowany ,prosty do zrobienia,a pączki rozpływają się w ustach :)
  • Pączki z marmoladą

      Składniki

      CIASTO:
      1 kg mąki (najlepiej tortowej)
      100g drożdży
      100g cukru
      0,5 l mleka
      6 żółtek
      1 całe jajko
      Szczypta soli
      5 łyżek oleju
      1 cukier waniliowy
      1 kieliszek wódki lub spirytusu
      1 l oleju do smażenia

      NADZIENIE:
      marmolada, toffi, budyń
    • Sposób przygotowania

      1.
      Pączki - krok 1
      Do dużej miski wkruszam drożdże, dodaję 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewam ciepłym mlekiem – dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętej masy dodaję jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru – dobrze mieszam. Stopniowo dodaję mąkę i żółtka – ciągle mieszając. Formuję z ciasta kulę, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielę na części, wałkuję placki grubości 1 cm i wycinam krążki np. szklanką. Wycięte koła układam na blacie podsypanym mąką i zostawiam do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie w garnku rozgrzewam olej. Do nagrzanego oleju wrzucam wyrośnięte krążki, kiedy się zarumienią – przekręcam patyczkiem na drugą stronę. Usmażone wyjmuję na papier aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabijam szprycą nadzieniem – marmolada, toffi, budyń itp.



    2 komentarze:

    1. Ja dzis skusilam sie na faworki, ale Twoje paczki wygladaja nieslychanie smakowicie :)

      OdpowiedzUsuń